Login or Register to save videos, comment and join the community trends. NO ADS!

Resipi Cara membuat Resepi Roti, Bun, Pau dan Pizza Style Hotel

Resipi Cara membuat Resepi Roti, Bun, Pau dan Pizza Style Hotel Video Download in HD Mp4, 3Gp, Video Song, Movies, Trailer Free Download
Tags: resepi bun, resepi roti, resepi pizza, resepi pau, cara membuat pau, cara membuat roti, cara membuat bun, cara membuat pizza, resipi roti, resipi pau, resipi bun, resipi pizza
Posted 4 years ago
All credits goes to their respective owners.
, 43 dislikes, 236.7 thousand views
Category: Howto & Style
Description: http://www.rahsiabun.com . Pelajari resepi cara buat dan resepi roti, bun, pau dan pizza yang lazat yang sungguh sedap. Resipi cara membuat roti, bun, pau dan pizza ini dari pengalaman saya bekerja di hotel.
Duration: 5 minutes and 3 seconds
Rating: 8/10 - Good
Definition: SD
Published: May 28, 2012
Author: Kelas Chef Dot Com

Comments

Login / Register to comment.

Related Videos

Novya Kp • 3 years ago
Watch in HD! :D Bahan pizza base/pizza crust/roti pizza: 7 gram ragi instan (sekitar 2 sdt) 200 ml air hangat 1 sdt gula pasir 250 gram tepung terigu protein tinggi (Cakra Kembar) 100 gram tepung terigu protein sedang (Segitiga Biru) 2 sdm minyak zaitun (klo ga ada bisa pakai minyak goreng kualitas baik) 1/4 sdt garam Topping custom (sesuai selera): Sosis 4 Saus tomat Paprika merah 1 1/2 Bawang Bombay Keju Mozarella Oregano kering Jamur kancing Cara membuat: 1. Larutkan ragi instan dan gula pasir dalam air hangat. Biarkan 10 menit sampai berbusa (tanda ragi bekerja dan masih dalam keadaan bagus). 2. Taruh tepung terigu dan garam dalam wadah, aduk rata dan buat lubang di tengahnya, masukkan larutan ragi instan pada lubang, aduk rata. Masukkan minyak zaitun. Uleni sampai setengah kalis. Uleni terus sampai kalis dan elastis (adonan tidak lengket, mengkilap, halus dan tidak mudah sobek jika dibeberkan tipis). 3. Bulatkan adonan dan taruh dalam wadah yg telah dioles minyak. Diamkan selama kurang lebih 1 jam sampai adonan mengembang 2x lipatnya (tutup wadah dg plastik atau serbet lembab agar adonan tidak kering). 4. Kempiskan adonan yg telah mengembang. Uleni lagi sebentar. Bagi menjadi beberapa bagian sesuai ukuran pizza yg akan Anda buat. Saya kemarin langsung dicetak di loyang persegi ukuran 30x30x3 cm. Adonan langsung ditaruh di tengah loyang, kemudian ratakan sampai menutupi seluruh permukaan dasar loyang. Jangan lupa loyangnya dioles minyak. Video by: @rethawjy @opnkp
TheCooknShare • 4 years ago
Spanish bread is a twisted, log shaped, sweet bread. It is commonly served in the Philippines. It is one of my all time favorite breads due to its texture and sweetness. I enjoy it served up with a nice cup of coffee. If you enjoy this recipe, you also might like our ensaymada bread:https://www.youtube.com/watch?v Bx3uZSMzHcI Filipino recipes - Cook n' Share how to make Filipino Spanish bread - http://www.filipinocooking.net/recipe/spanish-bread/ Music by: Kevin MacLeod
Kathy Kay • 2 years ago
Mini bun pandan 1 cawan air suam 1 peket yis 4 sudu gula 2-4 sdb susu pekat 2 sdb planta Sebiji telur 3 1/2 cawan tepung gandum 1 sdb pandan emulco (atas jenama tepung. Ada masa tak perlu habiskan cecair. Atau habiskan cecair jika lekit sangat tambah sedikit2 tepung hingga dapat doh yang cantik lembut dan tidak lekat di tangan) Cara2 di video.
shauki ah • 3 years ago
#RESEPI ASAS BUN/ROTI MANIS# # tepung 1 malaysia------------------1kg # yeast segera------------------------------------1 sachet 11g # gula------------------------------------------150g+- # garam----------------------------------------1/4 tsp # air suam-------------------------------------400g+- # telur-------------------------------------------------------------------2 bijik jer # mentega/majerin/minyak dimasukkan selepas segalanya sebati................120g #perhatian,barang2 pembuatan boleh didapati di malaysia...ahh kachang jer... # ambillah masa selama mungkin jika menguli menggunakan tangan...jangan sampai menitis peluh atas roti udah le yer..hehe #menguli menggunakan mesin pula juga perlu ambil masa.ini kerana menguli pada kadar yang lama dapat membantu pembaikan gluten didalam tepung dengan ini tepung akan jadi lebih elastic...macam roti canai. # setelah segalanya siap diuli,check tengok teksture doh pastikan ia elastik dan almost transparent,jika tidak wap daripada proses pengembangan yeast tadi akan keluar,jadi doh itu tidak akan mengembang sepenuhnya cara saya lah.ada jugak cara lain tapi saya bagi yang basic jer dulu supaya kawan2 faham... # proses peram doh bergantung pada cuaca dan suhu anggaran kedua2 proses pemeraman tu adalah 35 min (peraman pertama)dan 1 jam(peraman terakhir). # bakar pada suhu [email protected] 0c selama 20 min (bergantung pada jenis oven). #ni keadaan bengkel sewaktu mula-mula pindah dulu.. #ini adalah basic,asas,....jikalau mahukan yang lebih advance,selalu2kanlah buat,dan berani eksperimen^^, baru kite akan faham dengan lebih dalam lagi...sekian setakat ini saja bye^^
MrZuff007 • 5 years ago
RESEPI ROTI KENTANG. http://bit.ly/xcVQuF Bahan-bahan doh 500g tepung 10g yis 1 biji telur 3g bread improver 5g garam 70g tepung campuran kentang 50g majerin 30g shortening 120g gula kastor 350 ml air sejuk Inti 50g tepung kastad 125ml susu segar cara membuatnya 1. Campurkan tepung kastard bersama susu segar. Kacau sehingga sebati. 2. Campurkan bahan -bahan doh seperti tepung, garam, gula, air dan kesemua bahan dan uli sehingga menjadi doh. Rehatkan selama 15 minit. 3. Ambil doh dan bentukkan menjadi doh yang kecil seberat lebih kurang 30g, bulatkan dan susun dalam dulang pembakar. Proof selama 1 jam. 4. Setelah naik, paipkan atasnya dgn campuran kastad yang telah disediakan sebentar tadi dan bakar selama 25 minint. 5. Setelah siap. Boleh lah makan! :) Diharap anda dapat mencubanya dan semoga berjaya.. anda boleh juga dapatkan resepi roti yang lain di sini -- http://bit.ly/xcVQuF "segalanya tentang roti" Ikhlas,
ruzaiman a rahim • 3 years ago
Susan's Cooking School • 7 years ago
Learn up close how to make pizza dough from scratch by Susan Sady of Susan's Cooking School. I demonstrate each step in the process of making a versatile yeast dough. 1.Pizza dough recipe: http://susanscookingschool.com/pizza-home.html. 2. My super easy Pizza For Two video: http://youtu.be/sZ98HkmezDY 3. Absolutely delicious Charcoal Grilled Pizza: https://www.youtube.com/watch?v szCpvbEHeAo 4. My Whole Wheat Pizza Dough: http://youtu.be/qjlIwGh1oF4 5. Answers to frequently asked questions: Susan's Pizza Dough FAQS page: http://www.susanscookingschool.com/pizzadough.html 6. How Long Does it Take For Dough To Rise? http://susanscookingschool.com/how-long-does-it-take-dough-to-rise.html 7. Baking with Fresh Yeast: http://blog.susanscookingschool.com/2013/02/baking-with-fresh-yeast.html 8. Susan's Whole Wheat Pizza Dough video: http://www.youtube.com/watch?v qjlIwGh1oF4 9. My partner in cooking: the Polish Chef: https://www.youtube.com/user/ThePolishChef 10. My Facebook Page: http://www.facebook.com/pages/Utica-NY/Susans-Cooking-School/197787651801 11. Cheddar Broccoli Fougasse: https://youtu.be/DogxqjjGikM Thanks for watching!
HAWARI BIN WANIK • 4 years ago
cara membuat doh pau
Sarah Kim • 3 years ago
For a written step by step with photos version: http://hungrymoomoocow.blogspot.com/2013/08/flower-hot-dog-buns.html Recipe from http://angiesrecipes.blogspot.com/2010/06/twisted-wienerwurst-buns.html 300 g Bread flour 6 g Instant dried yeast 30 g Sugar 6 g Salt 60 g Egg 65 g Warm milk 75 g Tangzhong Starter - Water Roux Starter via Starch Gelatinization 45 g Butter 1 Package of Hot Dogs Tangzhong http://angiesrecipes.blogspot.com/2007/10/bread-with-tangzhong-starter.html 50 g flour 250 ml water Toppings: 60-80 g Spring onions, chopped 1 Egg 1 tbsp Olive oil 1 tsp Black pepper powder 1/2 tsp Salt Half an Onion Chopped The bread might look a little.. intricate, and the steps written out might sound a bit confusing. But when you actually have the dough in you hands and working out the method is pretty easy. (Mummify hot dog with dough. Cut into five parts, Cross 1st and last cut, and flip over your other hot dog parts.) I loved my other hot dog bun recipe, I was really excited to do this one when I saw it. This recipe may be better than the pretzel hot dog recipe. Personally I think with the toppings and everything on it makes it more delicious. This bread is super fluffy, yummy, and soft. You can even mix up your own toppings of your choice. Enjoy~. [email protected] [email protected] [email protected] Facebook: http://www.facebook.com/pages/hungrymoomoocow/960420374008109 "My Bunny Miko Nendodroid Stop-Motion" by Darkledge: http://youtu.be/yUSfABC-tqY
DAPUR KOTA SINGA • 3 years ago
My take on Red Bean Buns. Step 2 Pau Kacang Merah. If you enjoy it, give it a thumbs up or you can subscribe to me! :) Visit my blog @ http://whatsinmysmallkitchen.blogspot... Thanks for watching! Music: Local Forecast by Kevin MacLeod (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) Source: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc USUAN1300010 Artist: http://incompetech.com/